La Feina Mil·lenària dels Carboners: El Ranxo

Introducció i Història

Encara no sabem ben bé si hem creuat el pas al segle XXI... Moltes són les coses que sentim a dir que ens depararà el segle que encetem. Ningú no dubta que l'home encara farà progressar més la ciència i la tecnologia i molts seran els canvis que viurem.

Avui, però, vos presentam una activitat, la feina dels carboners, que ja ha desaparegut malgrat fos, durant espais de molts anys, una de les activitats econòmiques preindustrials més importants de la nostra Serra de Tramuntana mallorquina, especialment a la muntanya baixa i mitjana, fins i tot en trobam restes a les serres de Llevant i a algunes contrades marines.

El nostre estimat poble de Mancor de la Vall fou un dels que més carboners tenia. Els nostres padrins i repadrins es dedicaren a aquesta activitat. L’economia del nostre poble, fins gairebé la primera meitat de segle, es fonamentava en la collita de l’oliva, l’extracció de l’oli i l’elaboració del carbó. Només la introducció del petroli, el butà i altres combustibles feren desaparèixer les feines dels llenyaters i carboners. També els salaris que oferia la indústria, la construcció i el turisme, així com la forta nevada produïda el febrer de 1956, que produí una forta destrossa general als olivars del nostre terme, fou el punt i final de l’activitat de l’oli.

Des de 1930 a 1970 es produí un esfondrament demogràfic amb una davallada forta d'habitants, passant de 1262 a 820. Aquesta baixada obeí a dos aspectes: l'espectacular descens de la natalitat i la forta emigració de mancorins per manca de feina.


Així Era la Vida en Família al Ranxo

L’ofici de carboner era propi de la societat preturística mallorquina, dedicat a l’explotació del bosc i la garriga. Solia ésser una ocupació de dedicació parcial, estesa per tot Mallorca amb clara preponderància a la Serra de Tramuntana, fonamentant el seu treball en la producció de carbó, escorça i carbonissa.

El de sitger era un ofici tradicional i popular que, en el decenni de 1950 i 1960, començà un procés progressiu de recessió. Aquest treball generava una forma de vida dura i en circumstàncies molt precàries. La seva vivenda, una barraca de pedra seca i coberta de càrritx, un forn per coure el pa i la manca d’aigua, definien clarament la vida del carboner.

El carboner pujava al ranxo amb la seva família. La dona i els fills majors eren de gran utilitat: la dona solia combinar les feines de casa amb la neteja de la garriga, la vigilància de la sitja i la tria de carbó. Els fills majors s’integraven ràpidament com a aprenents de carboner.


El Ranxo: Lloc i Acords

Participants a la sitja de carbó
Participants a la sitja de carbó.

El diccionari d'Alcover-Moll, entre d’altres accepcions, diu que el ranxo és: "lloc on el carboner té la seva barraca i la sitja de carboner". Per extensió, també és la porció de bosc que un carboner compra o té assignat per tallar-hi la llenya i fer-hi carbó.

El primer pas era l'acord amb el propietari de la finca per tal de dur a terme la relació contractual. Després, el carboner podia establir-se al lloc per extreure la llenya (generalment entre 3 i 4 quarterades). L'antiga normativa estipulava que no es podia explotar el mateix ranxo fins després de passats set anys per tal que es regenerés el bosc.

També s’aprofitava l’escorça de la soca i dels cimals grossos, que era venuda als adobadors de pells. La temporada del ranxo normalment anava des del març (Sant Josep) a finals de setembre (Sant Miquel).


La Barraca

Construcció de la base de la barraca
Base d'una barraca.

La barraca era una construcció molt senzilla. Les parets eren de pedra seca, sense argamassa. La planta i les dimensions eren variades, cercant l’adaptació més apropiada al terreny, sent les més abundants les de tendència circular.

El sostre o cobertura era de forma cònica (de curucull), fet de troncs prims i branques recobertes de càrritx per fer front a la pluja. No hi havia finestres; la porta es tapava amb un feix de llenya per evitar el pas de l’aire.

Forn de Pa

Forn per coure un pa fabricat amb pedres
Forn de pa tradicional.

El forn de pa era present a tots els ranxos importants i constitueix un símbol de la vida d’autosuficiència i aïllament dels carboners.

Era fet de pedra seca, amb la part superior formant falsa cúpula. Al ranxo, mai no hi mancava la farina ni el llevat per fer el pa, base de la seva dieta. La boca solia tenir forma quadrada o, de vegades, triangular.


La Sitja: El Procés d'Elaboració del Carbó

Preparant la base per arrencar la sitja
Muntant la base de la sitja.

La sitja era un caramull de trossos de llenya disposat en forma convenient per coure-la i fer-ne carbó. Primer es triava el lloc i es bastia un rotlo empedrat, que es tapava de call vermell perquè es fes un terrosser que ajudés en la cuita.

L’ull de la sitja (el centre) s'omplia amb els trossos més gruixuts, formant una mena de xemeneia per on tirava el foc. La llenya més prima es componia a les voreres, posada dreta. Amb la mateixa rama de l'alzina es feien coques (feixets) per tapar els troncs.

La sitja col·locada amb els troncs
Sitja muntada, a punt de cobrir.

Llavors s’estenia una capa de terra d’uns dos dits de gruixa per tot, ben matrassada, perquè no li quedàs cap respirall. Les pedres al voltant es col·locaven de cantell, deixant petits badalls perquè l’oratge hi pogués passar. Aquests forats es tapaven i destapaven perquè la sitja cremés de totes les bandes per igual.

Un cop l’ull de la sitja s’omplia de fullaca i branques seques, es calava foc amb unes quantes palades de caliu. S’hi podien tirar bessons (branques petites) i es tapava l’ull amb una planxa de ferro.

La sitja muntada amb el càrritx posat
Sitja coberta abans de l'encesa.

La brasera assenyalava quan el carbó era cuit. El procés de tallar llenya, muntar, coure i triar el carbó s'estimava en uns quinze dies, amb una mitjana d'una setmana de cuita.

Un cop refredat, el carbó es triava per vendre, sent els trossos més sencers els més apreciats. El quintar mallorquí (42,300 kg) era la mesura de pes.

Detalls de Producció i Transport:

  • Una sitja de 20 peus (uns 5,5 metres de diàmetre) podia produir uns 60 quintars de carbó (aproximadament 2.538 kg).
  • El carbó es transportava en sàrries (grans recipients d'espart) damunt la bèstia fins als camins carreters.
  • Una sàrria plena pesava dos quintars (84,6 kg).
  • Vuit sàrries formaven una carretada (676,8 kg).

La introducció de combustibles fòssils entre els anys 50 i 60 va ocasionar la pràctica desaparició de l’ofici del carboner.

Imatges de l'Ofici

Alimentant el sitja perquè agafi força
Separar el carbó del sitja
Mesures de la circumferència del sitja
Pes d'una sàrria de carbó

Imatges que il·lustren el procés de cocció, tria i mesura del carbó al ranxo.


Vocabulari del Ranxo

Arrova
Mesura de pes equivalent a 1/4 de quintar (10,575 kg).
Badall
Forat que es deixa a la part inferior de la sitja per regular la circulació d'aire.
Barraca
Casa petita construïda amb pedra seca i coberta de càrritx.
Bessó
Branques i bocins petits de llenya seca utilitzats per alimentar la sitja.
Bessonar
Alimentar la sitja amb bessons.
Brasera
Feixos de branques tapats amb terra i col·locats a la base de la sitja. La seva combustió marca la fi de la cuita.
Call vermell
Terra seca argilosa de color vermell que es posa sobre el rotlo de la sitja.
Carboner/a
Persona que fa o ven carbó.
Carbonissa
Pols de carbó.
Carbonera
Munt de fusta on s'obté el carbó vegetal per carbonització.
Companatge
Llenya prima que s'utilitzava per acabar de compondre la sitja.
Coques
Feixos de llenya o càrritx verd que es col·locaven entre la llenya a carbonitzar i la terra.
Corbell
Sàrria feta de branques torçades, per transportar llenya.
Peu
Unitat de longitud de valor variable (a Mallorca, 23,2 cm).
Quintar
Mesura de pes equivalent a 42,300 kg.
Ranxo
Porció del bosc del qual es podia tallar la llenya per fer carbó; també el lloc on s'ubica la barraca i la sitja.
Reble
Pedres petites emprades per omplir els espais entre les pedres grosses del rotlo de sitja.
Rotlo
Cercle de pedres i terra damunt el qual es muntava la sitja.
Sàrria
Recipient molt gros d'espart que servia per traginar el carbó.
Sitger
Persona que feia sitges.
Sitja
Pila de llenya tapada de la qual s'obté el carbó.
Triar sitja
Destapar la sitja i seleccionar el carbó segons les dimensions.
Traginer
Persona que transporta el carbó del bosc al poble.
Carretada
Càrrega equivalent a vuit sàrries de carbó (aproximadament 676,8 kg).